Belettering

Een inscriptie kan op veel verschillende manieren op een monument aangebracht worden. Wij hebben alle mogelijke technieken voorhanden en afhankelijk van het soort monument kan een keuze gemaakt worden aan de hand van voorbeelden en persoonlijke wensen. Alvorens de tekst aangebracht wordt ontvangt u van ons een gedetailleerde tekening.

Een belangrijk aspect van het grafmonument is de wijze waarop de tekst wordt aangebracht op of in de steen. Ook hier zijn veel mogelijkheden in. Tegenwoordig worden de meeste teksten machinaal aangebracht, maar ook de ambachtelijke hand gehakte letters kunnen wij verzorgen.

Gestraalde letters
Deze letters worden getekend met behulp van een computer programma en uitgesneden in een rubberfolie dat op de steen geplakt wordt vervolgens onder hoge druk gezandstraald waardoor de steen een paar millimeter weg gestraald wordt. Met deze techniek kunnen de letters zowel verdiept als verheven aangebracht worden.

Gegraveerde letters
Met behulp van een mal worden de letters in de steen uitgefraisd. Dit is een arbeidsintensief proces met beperkte mogelijkheden en komt tegenwoordig vooral voor bij vervolginscripties.

Hand gehakte letters
Dit is meest traditionele vorm van belettering in steen zoals al sinds de tijd van de Egyptenaren met de hiërogliefen wordt toegepast. De mogelijkheden met deze techniek zijn vrijwel onbegrensd.

Metalen letters
Dit kunnen bronzen, aluminium of messing letters. Op sommige stenen kan alleen dit type letter aangebracht worden omdat het steen oppervlak te ruw is voor de andere technieken.

Ook hier zijn weer heel veel verschillende letter types in te leveren.

Heeft u een vraag?

Wij helpen u graag met het beantwoorden van al uw vragen.