• No products in the cart.
Proceed to Checkout

Steenkleuren

Steenkleuren

Op een kleinschalige ontginning van mergel in Zuid Limburg na wordt in Nederland geen natuursteen gedolven. Nederland is hiermee een van de weinige landen ter wereld zonder natuursteen groeves. Van oudsher wordt natuursteen dan ook geïmporteerd tot begin vorige eeuw kwam dit vooral uit België, Duitsland en Italië. Naast de hardsteen heeft België nog altijd een paar marmer groeves waar een aantal klassieke marmersoorten ontgonnen worden. Vanuit Duitsland wordt al vanuit de middeleeuwen natuursteen in Nederland toegepast zoals diverse soorten zandsteen, kalksteen en een enkele granietsoort. Italië is natuurlijk vooral bekend vanwege het witte marmer uit Carrara waar ook Michelangelo zijn marmer voor de beroemde beeldhouwwerken al vandaan haalde. In de loop der tijd kwamen uit Scandinavië een aantal granietsoorten op de Nederlandse markt.

De ontstaansgeschiedenis van de diverse natuursteensoorten zegt veel over de karakteristieken en eigenschappen. Grofweg is dit te onderscheiden in bezinkingsgesteenten, metamorfe- en stollingsgesteenten. Bezinkingsgesteenten zijn ontstaan uit plant en dierresten die na miljoenen jaren versteend zijn. In de Belgisch hardsteen zijn de schelpdieren nog duidelijk te herkennen, marmer is oorspronkelijk ook een bezinkingsgesteente maar door allerlei bewegingen in het aardoppervlak gemetamorfoseerd tot marmer. Hardsteen, kalksteen en marmer zijn relatief zachte steen soorten en gevoelig voor zuren en zullen daardoor buiten eerder verweren. Graniet en andere stollingsgesteenten hebben een andere samenstelling en zijn daardoor veel minder verweringsgevoelig. Was tot het midden van de vorige eeuw de materiaal keuze voor grafmonumenten nog vrij beperkt nu zijn vanuit de hele wereld steensoorten beschikbaar in een rijk steenkleuren scala.

Bijgaande foto’s geven slechts een indicatie van de kleur en structuur van het materiaal dat bovendien door de aard van de steen nooit hetzelfde is. Hoogenberg – Wegerif heeft al deze materialen op voorraad en van de meeste steenkleuren een grafmonument opgesteld staan in de modeltuin.

Scroll to top
Hoogenberg-Wegerif is, al vijf generaties lang, sinds 1897 het vertrouwde adres in Apeldoorn en omgeving voor grafmonumenten en andere natuursteenproducten. Op deze site laten wij u een deel van onze mogelijkheden op dit gebied zien.