• No products in the cart.
Proceed to Checkout

Week van de Begraafplaats

Kunst & Kist

De Week van de Begraafplaats vindt jaarlijks in de laatste dagen van mei en de eerste dagen van juni plaats. Dit jaar was dat van 26 mei tot en met 3 juni.

Het thema van de Week van de Begraafplaats was dit jaar “Tussen Kunst en Kist”. Dit onderwerp was voor steenhouwerij Hoogenberg-Wegerif een mooie aanleiding een aantal kunstenaars uit te nodigen en speciaal naar aanleiding van dit thema een grafmonument te ontwerpen. Voorafgaand aan de week van de begraafplaats werden de ontwerpen tentoongesteld in het ACEC in Apeldoorn. U kunt hier het interview met RTV Apeldoorn beluisteren, waarin nog meer wordt verteld over dit onderwerp.

Tijdens de Week van de Begraafplaats werden er op de gemeentelijke en Rooms-Katholieke begraafplaatsen rondleidingen georganiseerd. Op vrijdag 1 juni was op het Heidehof in Ugchelen een uitvaartbeurs.

Wij hebben 7 kunstenaars gevraagd naar aanleiding van dit thema een gedenkteken te ontwerpen. Deze ontwerpen zijn voor en tijdens de Week van de Begraafplaats gepresenteerd. Het huis aan huis blad de Stedendriehoek heeft ruimschoots aandacht besteed aan deze manifestatie. Op onze nieuwspagina hebben wij hierover twee krantenartikelen geplaatst.

In het ACEC heeft Hoogenberg-Wegerif een tentoonstelling georganiseerd rondom dit thema. Onderstaande video geeft een impressie van de tentoonstelling in het ACEC.

Tentoonstelling kunstwerken in het ACEC

Foto's van tenstoonstelling

Voorafgaand aan de week van de begraafplaats met dit jaar het thema “Tussen kunst en kist” werd in het Acec op 19 mei een tentoonstelling geopend. Bekijk hieronder de foto’s.

Rondleiding begraafplaatsen

Vervolgens werden tijdens de rondleidingen op de diverse begraafplaatsen de monumenten tentoongesteld en door de kunstenaars van toelichting voorzien. Bekijk hieronder de foto’s.

De Apeldoornse stadsdichter Aad van der Waal heeft tijdens elke rondleiding een gedicht voorgedragen dat hem op de slotmanifestatie door Hoogenberg-Wegerif in steen gebeiteld aangeboden werd. Ferry Staverman licht in de tweede video zijn ontwerp toe.

Kunstenaars

De samenwerking met Hoogenberg-Wegerif en deze kunstenaars zal voortgezet worden, alle speciaal ontworpen monumenten zullen in de modeltuin aan de Koningslijn opgesteld worden en bieden wij de mogelijkheid in contact te komen met deze kunstenaars om gezamenlijk een monument te ontwerpen.

Vincent Rijnbende

Tirza Verrips

Henk Ronner

Ferry Staverman

Grafkunst

Camiel Andriessen

Aad van de Waal

Scroll to top
Hoogenberg-Wegerif is, al vijf generaties lang, sinds 1897 het vertrouwde adres in Apeldoorn en omgeving voor grafmonumenten en andere natuursteenproducten. Op deze site laten wij u een deel van onze mogelijkheden op dit gebied zien.